Košík je prázdný

V současné době, kdy trh s CMS (Content Management System) je nabitý různými možnostmi, vyniká Joomla 5 svými vlastnostmi, které ji odlišují od jejího tradičního rivala, WordPressu. Tento článek se zaměřuje na důvody, proč může být Joomla 5 lepší volbou pro určité uživatele a projekty.

Bezpečnost

Joomla 5 přináší významná zlepšení v oblasti bezpečnosti. Na rozdíl od WordPressu, který často vyžaduje instalaci třetích stran pro zajištění optimální úrovně bezpečnosti, Joomla 5 integruje pokročilé bezpečnostní funkce přímo do svého jádra. To zahrnuje lepší ochranu proti XSS (Cross-Site Scripting) a SQL injection útokům, což jsou běžné způsoby, jak hackeři mohou proniknout do webů.

Přizpůsobitelnost

Joomla 5 nabízí vyšší úroveň přizpůsobitelnosti bez nutnosti hlubokých znalostí kódu. S novým, intuitivním rozhraním pro správu a bohatými možnostmi přizpůsobení lze snadno upravovat vzhled a funkčnost webu. Wordpress, ačkoliv je známý svou uživatelskou přívětivostí, může být v oblasti komplexních přizpůsobení omezenější, zejména pokud se vyžaduje specifická funkcionalita.

Výkon a optimalizace

V oblasti výkonu a optimalizace pro vyhledávače (SEO) Joomla 5 přináší významné inovace. S novými nástroji pro optimalizaci stránek a vylepšenou podporou pro moderní webové standardy se Joomla 5 snaží zlepšit nejen rychlost načítání stránek, ale i jejich pozici ve vyhledávačích. WordPress si sice udržuje dobrou reputaci v SEO, avšak pro dosažení nejlepších výsledků často závisí na pluginech třetích stran.

Multijazyčnost a internacionalizace

Jednou z oblastí, ve kterých Joomla 5 jednoznačně překonává WordPress, je podpora vícejazyčných webů. Joomla 5 umožňuje snadnou tvorbu a správu webů v několika jazycích bez nutnosti instalace dalších rozšíření. WordPress tuto funkcionalitu také nabízí, ale její implementace a správa může být složitější a méně intuitivní.

Rozšiřitelnost

Pokud jde o rozšiřitelnost, Joomla 5 nabízí širokou škálu rozšíření a šablon, které umožňují uživatelům přizpůsobit a rozšířit funkčnost svých webů podle individuálních potřeb. Na rozdíl od WordPressu, kde kvalita pluginů a témat může být nekonzistentní kvůli otevřenému vývojářskému modelu, Joomla klade velký důraz na kvalitu a bezpečnost svých rozšíření.