Košík je prázdný

Při aktualizaci Joomla 5 se může stát, že váš server nesplňuje minimální požadavky na verze databázových systémů MySQL nebo MariaDB. V takovém případě je možné tyto požadavky obejít a aktualizaci provést ručně. Tento článek popisuje kroky, jak toho dosáhnout.

This site can't be updated to Joomla ‎5.1.0

An update to Joomla ‎5.1.0 was found but your web server doesn't meet the minimum requirements.
Your MariaDB version "10.3.35-MariaDB" is lower than "10.4".

Příprava aktualizačního balíčku

Prvním krokem je manuální stažení aktualizačního balíčku pro Joomla 5. Navštivte oficiální Webové stránky Joomla, kde naleznete sekci pro stažení. Zde vyberte verzi, kterou chcete instalovat, a stáhněte příslušný balíček na váš lokální počítač.

Zahájení manuální aktualizace

Po stažení balíčku se přihlaste do administrátorského rozhraní Joomla. Navigujte do sekce Systém a vyberte Aktualizace komponenty. Na této stránce posuňte stránku až na její konec, kde najdete tlačítko Upload and Update. Kliknutím na toto tlačítko se otevře stránka pro manuální aktualizaci.

Provedení aktualizace

Na stránce manuální aktualizace uvidíte možnost nahrát stažený aktualizační balíček. Vyberte soubor, který jste předtím stáhli, a následně klikněte na tlačítko pro nahrání a instalaci. Joomla nyní zpracuje balíček a spustí aktualizační proces.

Během tohoto procesu není kontrola verze MySQL nebo MariaDB prováděna, což umožňuje obejít standardní systémové kontroly a pokračovat v aktualizaci i v případě, že server nesplňuje oficiální minimální požadavky. Tato metoda je užitečná, pokud potřebujete rychle aktualizovat systém a z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete aktualizovat verzi MySQL nebo MariaDB.

 

I když tato metoda umožňuje obejít určité systémové limity, je důležité si uvědomit, že pracování s verzemi databází, které nejsou oficiálně podporovány, může přinést další rizika a potenciální problémy s kompatibilitou nebo bezpečností. Doporučuje se co nejdříve provést upgrade na podporovanou verzi databáze, aby byla zajištěna optimální funkčnost a bezpečnost vaší webové stránky Joomla.