Košík je prázdný

BitLocker je nástroj pro šifrování disku, který je integrován do některých verzí operačního systému Windows, konkrétně od Windows Vista. Tento nástroj poskytuje uživatelům možnost zabezpečit data na pevných discích, vyměnitelných médiích a externích úložištích. Cílem BitLockeru je ochránit data v případě ztráty nebo krádeže zařízení tím, že zabraňuje neautorizovanému přístupu.

Jak BitLocker funguje

BitLocker využívá šifrovací algoritmy, jako je AES (Advanced Encryption Standard) s 128-bitovým nebo 256-bitovým klíčem. Šifrování může být aktivováno na celém disku, včetně operačního systému, aplikací, dat uživatele a také volného prostoru.

Příprava na šifrování pomocí BitLockeru

Před aktivací BitLockeru je důležité zkontrolovat, zda váš systém splňuje následující požadavky:

  1. Kompatibilní verze Windows (např. Windows 10 Pro nebo Enterprise).
  2. TPM čip (Trusted Platform Module) verze 1.2 nebo vyšší, který slouží pro bezpečné ukládání šifrovacích klíčů.
  3. Dostatečný výkon a kapacita disku pro zpracování šifrování.

Postup aktivace BitLockeru

  1. Otevření BitLockeru: Přejděte do "Ovládacích panelů" a vyberte "BitLocker Drive Encryption".
  2. Výběr disku: Vyberte disk, který chcete šifrovat, a klikněte na "Turn on BitLocker".
  3. Vytvoření zálohy klíče: Během aktivace BitLockeru budete vyzváni k vytvoření zálohy obnovovacího klíče. Tento klíč je klíčový pro obnovu šifrovaného disku v případě ztráty hesla.
  4. Volba metody šifrování: Můžete si vybrat, zda chcete šifrovat celý disk nebo pouze použitý prostor. Doporučuje se šifrovat celý disk pro maximální bezpečnost.
  5. Spustění šifrování: Po nastavení všech parametrů spusťte šifrování. Tento proces může trvat několik hodin v závislosti na velikosti disku a výkonu počítače.

Obnova dat a správa BitLockeru

V případě potřeby obnovit přístup k šifrovanému disku je nezbytné mít obnovovací klíč, který jste si vytvořili během aktivace BitLockeru. Bez tohoto klíče nebudou data přístupná. BitLocker také umožňuje dočasné pozastavení ochrany pro provádění systémových aktualizací bez nutnosti kompletního dešifrování disku.

 

BitLocker představuje robustní řešení pro ochranu dat na discích v operačním systému Windows. Díky integrovaným funkcím a možnosti šifrování celého disku je tento nástroj vhodným řešením pro zvýšení bezpečnosti dat jak pro individuální uživatele, tak pro firemní prostředí. Vždy však mějte na paměti, že správné používání a zálohování obnovovacích klíčů je klíčové pro účinnou ochranu a obnovu vašich dat.