Košík je prázdný

V dnešní době rychlého internetu a vysokých očekávání uživatelů je rychlost načítání webových stránek klíčová. Jedním z hlavních faktorů, který může zpomalovat načítání, jsou tzv. "render-blocking resources". V tomto článku se podíváme na to, co to render-blocking resources jsou, jak ovlivňují načítání webových stránek a jak je možné s nimi pracovat pro zvýšení výkonu webu.

Co jsou Render-Blocking Resources?

Render-blocking resources jsou soubory nebo skripty, které brání rychlému vykreslení (render) obsahu na stránce. Nejčastěji se jedná o externí CSS styly a JavaScriptové skripty. Když prohlížeč narazí na takový zdroj ve zdrojovém kódu stránky, musí se nejprve stáhnout a zpracovat, než bude pokračovat ve zpracování zbytku stránky.

Jak Ovlivňují Načítání Stránek?

  1. Zpomalení Zobrazení: Když prohlížeč čeká na načtení a zpracování těchto zdrojů, uživatel vidí prázdnou stránku nebo částečně načtený obsah. To může vést k dlouhé době načítání a zhoršení uživatelského zážitku.

  2. Vliv na SEO: Vyhledávače, jako je Google, berou rychlost načítání stránek jako jeden z faktorů pro hodnocení a umístění ve výsledcích vyhledávání. Pomalé stránky mohou být penalizovány nižším hodnocením.

Jak Řešit Render-Blocking Resources?

  1. Minimalizace a Kombinace Souborů: Redukovat počet a velikost CSS a JavaScriptových souborů. Kombinováním více souborů do jednoho se sníží počet HTTP požadavků.

  2. Asynchronní nebo Odložené Načítání: Použít async nebo defer atributy pro JavaScriptové skripty. Async načítá skripty asynchronně s vykreslováním stránky, zatímco defer odloží načtení skriptů až po načtení celého dokumentu.

  3. Optimalizace CSS: Kritické CSS (styly potřebné pro vykreslení části stránky viditelné uživateli ihned po načtení) by mělo být umístěno přímo v HTML nebo v externím souboru s vysokou prioritou načítání.

  4. Využití Cache a CDN: Ukládat soubory v cache prohlížeče a využívat content delivery networks (CDN) pro rychlejší doručení obsahu uživatelům.

 

Optimalizace render-blocking resources je klíčová pro zlepšení rychlosti načítání webových stránek a celkového uživatelského zážitku. Práce s těmito zdroji vyžaduje technické znalosti, ale výsledkem jsou rychlejší, efektivnější a lépe hodnocené Webové stránky. Vzhledem k rostoucí důležitosti rychlosti načítání v SEO a uživatelském zážitku je tato optimalizace stále důležitější pro webmastery a vývojáře.