Košík je prázdný

Wordpress je jedním z nejpopulárnějších systémů pro správu obsahu (CMS), který umožňuje snadno vytvářet a spravovat Webové stránky. Pokud se chystáte nainstalovat WordPress na svůj Webhosting, tento článek vás provede celým procesem krok za krokem.

Příprava před instalací

Než začnete s instalací WordPressu, ujistěte se, že váš webhosting splňuje požadavky WordPressu. Ty zahrnují PHP verze 7.4 nebo vyšší, MySQL verze 5.6 nebo MariaDB verze 10.1 nebo vyšší a HTTPS podporu. Většina moderních hostingových služeb tyto požadavky splňuje.

Krok 1: Stažení WordPressu

Prvním krokem je stažení nejnovější verze WordPressu z oficiálních stránek (wordpress.org). Na domovské stránce najdete tlačítko pro stažení, které vám umožní stáhnout WordPress ve formátu ZIP souboru.

Krok 2: Nahrání souborů na webhosting

Po stažení souboru ZIP s WordPressem jej musíte nahrát na svůj webhosting. To můžete udělat buď přes FTP klienta, jako je FileZilla, nebo přímo přes správce souborů ve vašem webhostingovém kontrolním panelu.

  • Pokud používáte FTP, připojte se k FTP serveru svého hostingu a nahrajte rozbalené soubory WordPressu do kořenového adresáře vašeho webu nebo do podadresáře, pokud chcete WordPress nainstalovat do specifické sekce vašeho webu.
  • Pokud používáte správce souborů ve vašem webhostingovém kontrolním panelu, nahrajte soubor ZIP s WordPressem do požadovaného adresáře a pak jej rozbalte.

Krok 3: Vytvoření MySQL databáze

Pro WordPress je potřeba mít vytvořenou MySQL databázi. To obvykle můžete udělat přímo v kontrolním panelu vašeho webhostingu. Při vytváření databáze si zaznamenejte název databáze, uživatelské jméno a heslo, protože tyto informace budete potřebovat při instalaci WordPressu.

Krok 4: Instalace WordPressu

Po nahrání souborů a vytvoření databáze otevřete webový prohlížeč a přejděte na adresu vašeho webu. Pokud jste vše udělali správně, měla by se zobrazit instalační stránka WordPressu.

  • Vyplňte požadované informace, včetně názvu databáze, uživatelského jména a hesla k databázi, které jste vytvořili v předchozím kroku.
  • Následně zadejte název vašeho webu, uživatelské jméno, heslo a e-mail pro správu WordPressu.
  • Po dokončení instalace se přihlaste do administrace WordPressu a můžete začít přizpůsobovat svůj nový web.

 

Instalace WordPressu na váš webhosting je relativně jednoduchý proces, který může zvládnout i začátečník. Po instalaci nezapomeňte prozkoumat dostupné možnosti témat a pluginů, které vám umožní rozšířit funkčnost a vzhled vašeho webu. WordPress má velkou komunitu uživatelů a spoustu zdrojů online, takže pomoc najdete vždy, když ji budete potřebovat.