Košík je prázdný

Vlastní typy příspěvků (Custom Post Types, CPT) v WordPressu umožňují uživatelům rozšířit možnosti publikování a přizpůsobit obsah webu specifickým potřebám. Můžete je využít například pro produkty v e-shopu, portfolio projektů, seznam pracovních nabídek nebo jakýkoliv jiný specifický obsah, který chcete odlišit od standardních příspěvků nebo stránek. V tomto článku si ukážeme, jak můžete vytvořit vlastní typ příspěvku v WordPressu.

Krok 1: Rozhodněte se pro metodu

Vlastní typ příspěvku můžete vytvořit buď ručně přidáním kódu do souboru functions.php vašeho tématu nebo použitím pluginu, který tento proces zjednoduší. Pro začátečníky doporučujeme použít plugin, jako je Custom Post Type UI, protože to minimalizuje riziko chyb a nevyžaduje zásahy do kódu.

Krok 2: Ruční vytvoření vlastního typu příspěvku

Pokud dáváte přednost ručnímu přístupu, přidejte následující kód do souboru functions.php vašeho tématu:

function create_custom_post_type() {
  register_post_type('your_custom_post_type',
    array(
      'labels' => array(
        'name' => __('Your Custom Posts'),
        'singular_name' => __('Your Custom Post')
      ),
      'public' => true,
      'has_archive' => true,
      'supports' => array('title', 'editor', 'thumbnail'),
    )
  );
}
add_action('init', 'create_custom_post_type');

Nezapomeňte nahradit your_custom_post_type a názvy podle vašich potřeb.

Krok 3: Použití pluginu pro vytvoření vlastního typu příspěvku

  1. Instalace pluginu: V administraci WordPressu přejděte na Pluginy > Přidat nový. Vyhledejte "Custom Post Type UI" a nainstalujte a aktivujte plugin.
  2. Vytvoření CPT: Po aktivaci pluginu najdete v administraci novou položku "CPT UI". Přejděte na "Add/Edit Post Types" a vyplňte formulář pro vytvoření nového vlastního typu příspěvku. Plugin vám umožní nastavit různé možnosti, jako jsou názvy, podporované funkce, dostupnost v archivu a mnoho dalšího.

Krok 4: Přidání a správa obsahu

Po vytvoření vlastního typu příspěvku se v administraci objeví nová položka menu, pod kterou budete moci přidávat a spravovat obsah stejně jako u standardních příspěvků nebo stránek.

Krok 5: Zobrazení vlastního typu příspěvku na webu

Pro zobrazení příspěvků vašeho nového typu na webu budete muset upravit nebo vytvořit nové šablony souborů ve vašem tématu, například single-your_custom_post_type.php pro detailní zobrazení příspěvku nebo archive-your_custom_post_type.php pro archiv příspěvků. Můžete využít Wordpress Template Hierarchy jako vodítko pro pojmenování těchto souborů.

 

Vytvoření vlastního typu příspěvku v WordPressu vám může pomoci lépe organizovat a prezentovat obsah na vašem webu. Ať už se rozhodnete pro ruční přidání kódu nebo použití pluginu, důležité je, aby byl nový typ příspěvku dobře promyšlen a sloužil konkrétnímu účelu vašeho webu