Košík je prázdný

Gutenberg editor, známý také jako Wordpress Block Editor, představuje revoluční změnu v tom, jak uživatelé vytvářejí obsah v rámci WordPressu. Od svého uvedení v roce 2018 nahradil tradiční WYSIWYG editor a přinesl nový, blokově orientovaný přístup k editaci a publikování obsahu. V tomto článku se podíváme na základy používání Gutenberg editoru a jak můžete využít jeho možnosti pro vytváření atraktivního obsahu.

Základy Gutenberg editoru

Gutenberg editor pracuje na principu bloků, což jsou jednotlivé elementy obsahu, jako jsou odstavce, obrázky, videa, nadpisy a další. Každý blok můžete individuálně upravovat, přesouvat a formátovat, což vám dává větší flexibilitu a kontrolu nad vzhledem vašeho obsahu.

Přidávání bloků

Pro přidání nového bloku klikněte na tlačítko "+" umístěné v horní části editoru nebo v místě, kde chcete nový blok vložit. Zobrazí se vám seznam dostupných bloků, z kterých si můžete vybrat. Bloky jsou rozděleny do kategorií podle typu obsahu, což usnadňuje jejich vyhledávání.

Úprava a formátování bloků

Každý blok nabízí specifické možnosti úprav, které se zobrazí v panelu na pravé straně editoru po jeho vybrání. Tyto možnosti se liší v závislosti na typu bloku a mohou zahrnovat nastavení velikosti písma, barvy pozadí, odsazení a další.

Přesouvání bloků

Blok můžete přesunout výše nebo níže v rámci vašeho příspěvku nebo stránky pomocí šipek pro přesun, které se zobrazí po najetí myši na blok. Alternativně můžete blok chytit a přetáhnout na nové místo.

Používání vzorů a skupin

Gutenberg také nabízí vzory bloků – přednastavené uspořádání různých bloků, které můžete vložit do svého příspěvku nebo stránky a přizpůsobit je. Skupinový blok vám umožní seskupit několik bloků dohromady a pracovat s nimi jako s jedním celkem.

Opětovné použití bloků

Pokud máte blok, který chcete používat opakovaně na různých stránkách nebo příspěvcích, můžete ho uložit jako opětovně použitelný blok. Tento blok pak můžete snadno vkládat kdekoliv na vašem webu.

 

Gutenberg editor zásadně mění způsob, jakým vytváříte a upravujete obsah ve WordPressu. Jeho blokový přístup nabízí nevídanou úroveň flexibility a interaktivity. Ačkoliv může vyžadovat určitou dobu na zvyknutí, jeho intuitivní rozhraní a široká škála funkcí z něj dělají mocný nástroj pro každého, kdo chce svůj web posunout na novou úroveň.