Košík je prázdný

V dnešní globalizované době je mít vícejazyčný web nezbytností pro dosažení širšího publika. Wordpress, jako jedna z nejpopulárnějších platform pro vytváření webů, nabízí několik způsobů, jak váš web přizpůsobit různým jazykům. V tomto článku si ukážeme, jak na to.

Základní přehled

Než se pustíme do nastavení, je důležité rozumět základům. WordPress sám o sobě nenabízí vícejazyčnou funkcionalitu "out of the box", ale existují různé pluginy a nástroje, které tuto funkcionalitu umožňují. Mezi nejoblíbenější patří WPML (WordPress Multilingual Plugin), Polylang a TranslatePress.

WPML

1. Instalace a aktivace Prvním krokem je instalace pluginu WPML. Tento plugin je placený, takže po zakoupení na oficiálních stránkách WPML.org si stáhněte a nainstalujte plugin přes sekci Pluginy -> Přidat nový -> Nahrát plugin ve vašem WordPress dashboardu.

2. Konfigurace jazyků Po aktivaci pluginu budete přesměrováni na konfiguračního průvodce WPML, kde si nastavíte základní jazyk vašeho webu a přidáte další jazyky, které chcete na webu podporovat.

3. Překlad obsahu WPML umožňuje překládat veškerý obsah vašeho webu, včetně stránek, příspěvků, kategorií, a dokonce i widgetů. Můžete si vybrat, zda chcete obsah překládat ručně, nebo využít automatických překladových služeb.

Polylang

1. Instalace a aktivace Polylang je další oblíbený plugin pro vícejazyčné weby, který je k dispozici ve zdarma verzi. Instalace probíhá stejně jako u jakéhokoli jiného WordPress pluginu.

2. Konfigurace jazyků Po aktivaci pluginu přejděte do sekce Jazyky ve vašem WordPress dashboardu a přidejte jazyky, které chcete na webu používat. Polylang umožňuje nastavit i jazykové varianty pro různé země, což je velké plus.

3. Překlad obsahu S Polylangem můžete snadno překládat veškerý obsah vašeho webu. Plugin umožňuje překlad příspěvků, stránek, kategorií, tagů a dokonce i custom post types.

TranslatePress

1. Instalace a aktivace TranslatePress je uživatelsky přívětivý plugin, který umožňuje překládat váš web přímo z front-endu. Je k dispozici ve zdarma i placené verzi.

2. Konfigurace a překlad Po aktivaci pluginu můžete ihned začít s překladem svého webu. Stačí otevřít stránku nebo příspěvek, který chcete přeložit, a využít překladatelské rozhraní TranslatePress pro překlad do vybraných jazyků.

 

Vícejazyčný web může výrazně přispět k dosažení vašich globálních cílů. Ať už se rozhodnete pro WPML, Polylang, TranslatePress, nebo jiný nástroj, důležité je pečlivě zvážit vaše potřeby a zdroje. S pravým nástrojem a trochou práce se vaše Webové stránky mohou snadno přizpůsobit publiku z celého světa.