Košík je prázdný

Wordpress je jedním z nejpoužívanějších systémů pro správu obsahu (CMS) na světě, a jeho flexibilita a uživatelská přívětivost jsou klíčové faktory jeho popularity. Jednou z pokročilých funkcí WordPressu, která otevírá nové možnosti pro vývojáře a správce webů, je WordPress REST API, známé také jako WP-JSON. Tento článek vás provede základy používání WP-JSON, včetně toho, jak přistupovat k datům vašeho webu a jak je můžete modifikovat.

Co je to WP-JSON?

WP-JSON je součást WordPress REST API, která umožňuje jednoduchý přístup k datům WordPressu ve formátu JSON přes HTTP. Díky tomu můžete snadno číst a psát data do vašeho WordPress webu z externích aplikací, vytvářet vlastní aplikace na bázi WordPress dat, nebo integraci s externími službami.

Základní použití

Přístup k datům: Aby jste mohli využívat WP-JSON, je nejprve nutné se seznámit s endpointy REST API. Endpointy jsou specifické URL adresy, na kterých jsou dostupná různá data a funkce WordPressu. Například, chcete-li získat seznam všech příspěvků na vašem webu, můžete použít endpoint /wp-json/wp/v2/posts.

Autentizace: Pro čtení veřejně dostupných dat většinou nepotřebujete autentizaci. Pokud ale chcete měnit data nebo přistupovat k chráněným informacím, musíte použít jednu z metod autentizace, jako je Basic Auth, OAuth nebo Cookie Authentication.

Příklad použití: Chcete-li načíst seznam všech příspěvků pomocí cURL v příkazové řádce, můžete použít následující příkaz:

curl 'http://vas-web.cz/wp-json/wp/v2/posts'

Tento příkaz vrátí JSON objekt s informacemi o příspěvcích.

Pokročilé použití

WP-JSON nabízí mnohem více než jen čtení dat. Můžete například vytvářet, upravovat nebo mazat příspěvky, spravovat uživatele, komentáře, média a mnoho dalšího.

Vytvoření příspěvku: Pro vytvoření nového příspěvku potřebujete autentizaci a následně můžete poslat POST požadavek s daty příspěvku ve formátu JSON na endpoint /wp-json/wp/v2/posts.

 

WordPress WP-JSON otevírá dveře k rozšíření funkcí vašeho webu tím, že umožňuje snadnou integraci s externími aplikacemi a službami. Ať už jste vývojář, který chce vytvářet komplexní webové aplikace, nebo správce webu hledající způsoby, jak automatizovat správu obsahu, WP-JSON nabízí nástroje, které potřebujete. S trochou praxe a experimentováním můžete z WordPressu dostat ještě více.