Košík je prázdný

Instalace Joomla! na Webhosting je proces, který umožňuje uživatelům rychle a snadno spustit vlastní Webové stránky nebo blogy. Tento článek vás provede základními kroky instalace Joomla! na vašem hostingovém prostředí.

Příprava před instalací

Než začnete s instalací Joomla!, je důležité ujistit se, že váš webhosting splňuje všechny systémové požadavky pro běh Joomla!. Ty zahrnují PHP, MySQL nebo PostgreSQL databázi a Apache nebo Nginx webový server. Většina současných hostingových služeb tyto požadavky standardně splňuje.

1. Stáhněte Joomla!

Prvním krokem je stáhnout nejnovější verzi Joomla! z oficiálních stránek joomla.org. Stažený soubor bude ve formátu ZIP.

2. Nahrání souborů na webhosting

Po stažení souboru Joomla! je potřeba tento soubor nahrát na váš webhosting. To lze provést pomocí FTP klienta, jako je FileZilla, nebo přímo přes správcovský panel vašeho hostingu, pokud nabízí možnost nahrávání souborů.

  • Rozbalte stažený ZIP soubor do zvoleného adresáře na vašem počítači.
  • Pomocí FTP klienta se připojte k vašemu webhostingu.
  • Nahrajte všechny soubory z rozbaleného adresáře do kořenového adresáře vašeho webu nebo do podadresáře, pokud chcete Joomla! instalovat do konkrétní složky.

3. Vytvoření databáze

Pro Joomla! je potřeba mít vytvořenou databázi. To lze obvykle provést přes správcovský panel vašeho hostingu (například cPanel nebo Plesk).

  • Přihlaste se do správcovského panelu vašeho webhostingu.
  • Najděte sekci pro správu databází a vytvořte novou databázi.
  • Zapamatujte si název databáze, uživatelské jméno a heslo, budete je potřebovat během instalace Joomla!.

4. Instalační proces

Po nahrání souborů a vytvoření databáze otevřete webový prohlížeč a přejděte na URL adresu, kde jste Joomla! nahráli. Spustí se instalační proces.

  • Postupujte podle pokynů na obrazovce. Budete vyzváni k zadání názvu webu, e-mailové adresy, uživatelského jména a hesla pro administrátorský účet.
  • Když dojdete k nastavení databáze, zadejte detaily databáze, kterou jste vytvořili.
  • Po dokončení konfigurace databáze a hlavních nastavení klikněte na tlačítko „Instalovat“.

5. Dokončení instalace

Po dokončení instalace Joomla! vás systém vyzve k odstranění instalačního adresáře pro zabezpečení vašeho webu. To lze udělat kliknutím na příslušné tlačítko v instalačním rozhraní.

 

Instalace Joomla! na webhosting je snadný proces, který vám umožní rychle zprovoznit webové stránky. S následujícím správným postupem a přípravou může být Joomla! spuštěna v krátkém čase, připravena pro personalizaci a přidávání obsahu.