Košík je prázdný

Joomla! je výkonný systém pro správu obsahu (CMS), který umožňuje uživatelům vytvářet dynamické a flexibilní Webové stránky. Jednou z klíčových funkcí, která Joomla! nabízí, je možnost přidání a správy vlastních polí, což uživatelům umožňuje rozšířit informace o článcích, uživatelských profilech a dalších objektech. Tento článek vám ukáže, jak na nastavení a správu vlastních polí v Joomla!.

1. Přístup k vlastním polím

Pro přístup k vlastním polím se nejprve přihlaste do administrátorského rozhraní Joomla!. V hlavním menu najděte a klikněte na „Pole“ v sekci „Obsah“, „Uživatelé“ nebo „Kontakty“, v závislosti na tom, kde chcete vlastní pole použít.

2. Vytvoření nového vlastního pole

Po přechodu do správce polí klikněte na tlačítko „Nové“ pro vytvoření nového vlastního pole. Zde budete muset zadat několik základních informací o poli, včetně:

  • Název: Popisný název pole.
  • Popisek: Text, který bude zobrazen vedle pole na frontendu.
  • Typ: Typ pole, jako je text, seznam, datum atd.
  • Přiřazení: Vyberte, kde bude pole zobrazeno (např. články, kontakty).

3. Konfigurace vlastního pole

Po výběru typu pole se vám zobrazí další možnosti konfigurace, které se liší v závislosti na vybraném typu. Můžete například nastavit výchozí hodnotu pro textové pole, možnosti pro seznam nebo formát pro datum. Nezapomeňte také nastavit pravidla pro přístup a zobrazení pole, aby bylo zobrazeno pouze určitým uživatelským skupinám.

4. Uložení a testování

Po dokončení konfigurace pole klikněte na tlačítko „Uložit a zavřít“. Nyní by vaše vlastní pole mělo být připraveno k použití. Je dobré pole otestovat tím, že vytvoříte nebo upravíte objekt (článek, kontakt, atd.), ke kterému bylo pole přiřazeno, a ověříte, že se pole zobrazuje a funguje podle očekávání.

5. Správa a úprava vlastních polí

Vlastní pole lze kdykoliv upravit nebo odstranit prostřednictvím správce polí. Můžete také snadno změnit pořadí polí pomocí funkce přetažení v seznamu vlastních polí.

 

Použití vlastních polí v Joomla! umožňuje webmasterům a správcům obsahu přidávat specifické informace k různým částem webových stránek, čímž zvyšují jejich funkčnost a uživatelskou přívětivost. S trochou praxe a experimentováním můžete využít vlastní pole k zlepšení struktury a prezentace vašeho webu v Joomla!.