Košík je prázdný

E-mailové šablony jsou základním stavebním kamenem komunikace mezi e-shopem a jeho zákazníky. V PrestaShopu, jednom z nejpopulárnějších nástrojů pro správu e-commerce, máte možnost těchto šablon plně využít a přizpůsobit je tak, aby co nejvíce vyhovovaly potřebám vašeho podnikání. V tomto článku prozkoumáme, jak můžete tyto e-mailové šablony upravit a zlepšit komunikaci s vašimi zákazníky.

Základy e-mailových šablon v PrestaShopu

Předtím, než se pustíme do přizpůsobování, je důležité rozumět, kde e-mailové šablony v PrestaShopu najdete a jak jsou strukturovány. E-mailové šablony se nacházejí v adresáři /mails/ vaší instalace PrestaShopu a jsou rozděleny podle jazyků. Každá šablona má dvě verze – HTML a plaintext, což umožňuje, aby byly e-maily čitelné na všech zařízeních a e-mailových klientech.

Úprava e-mailových šablon

  1. Přístup k šablonám: Prvním krokem je přístup k souborům šablon. Ty najdete ve výše zmíněném adresáři /mails/. Pro úpravy můžete použít jakýkoliv textový editor, například Notepad++ nebo Sublime Text.

  2. Úprava HTML šablon: HTML šablony jsou ideální pro vizuálně atraktivní e-maily s obrázky, styly a layouty. Při úpravě těchto souborů můžete přidávat vlastní CSS styly přímo do HTML souboru nebo upravit stávající layout a obsah. Je důležité zachovat HTML tagy a strukturu, aby e-mail fungoval správně ve všech klientech.

  3. Úprava plaintext šablon: Tyto šablony jsou důležité pro zákazníky, kteří preferují nebo potřebují jednoduchý textový formát e-mailu. Při úpravě se soustřeďte na jasné a stručné formulace, přičemž udržujete všechny důležité informace a odkazy.

  4. Testování změn: Po každé úpravě je nezbytné šablony otestovat. PrestaShop umožňuje odesílat testovací e-maily přímo z administrativního rozhraní. Ujistěte se, že e-maily vypadají dobře a jsou funkční ve všech hlavních e-mailových klientech.

Pokročilé přizpůsobení pomocí modulů

Pro uživatele, kteří hledají ještě větší flexibilitu a pokročilé možnosti přizpůsobení, existují v PrestaShopu Addons různé moduly. Tyto moduly mohou nabídnout intuitivní rozhraní pro úpravu e-mailových šablon bez nutnosti zasahovat do kódu. Díky nim můžete snadno měnit barvy, písma, layouty a další elementy vašich e-mailů.