Košík je prázdný

Konfigurační soubory yum, umístěné v adresáři /etc/yum.repos.d na systémech CentOS 7, jsou klíčové pro správu balíčků a repozitářů. Tyto soubory definují zdroje, z nichž yum může stahovat a instalovat software. Pokud dojde k nechtěnému odstranění těchto souborů, může to způsobit problémy s instalací a aktualizací softwaru. Tento článek poskytuje podrobný návod, jak takové soubory obnovit a zajistit tak správnou funkčnost správce balíčků yum.

Příprava k obnově

  1. Zálohování existujících konfigurací: Před jakýmkoli zásahem je důležité zálohovat existující konfigurační soubory. Pokud jsou nějaké soubory v /etc/yum.repos.d stále přítomné, zálohujte je pomocí příkazu:
    sudo cp -a /etc/yum.repos.d /etc/yum.repos.d.backup
    ​
  2. Zjištění, které soubory chybí: Pro zjištění, které repozitářové soubory by měly být standardně přítomné, můžete použít jiný systém CentOS 7 jako referenci nebo hledat online.

Obnova standardních repozitářů CentOS

  1. Vytvoření nového repozitářového souboru: Pokud chybí základní repozitáře, jako je CentOS-Base.repo, můžete jej obnovit ručně vytvořením nového souboru v editoru:

    sudo nano /etc/yum.repos.d/CentOS-Base.repo
    

    A do tohoto souboru vložte základní konfiguraci repozitáře, kterou najdete na oficiálních stránkách CentOS nebo v dokumentaci.

  2. Použití záchranného režimu nebo Live CD: Pokud nemůžete systém spustit kvůli chybějícím konfiguračním souborům, můžete použít záchranný režim nebo Live CD CentOS. Poté, co získáte přístup k souborovému systému, můžete vytvořit nebo obnovit konfigurační soubory jako v předchozím kroku.

 

Obnova z vlastních nebo třetích stran repozitářů

  1. Vyhledání konfigurace repozitářů: Konfigurace vlastních nebo repozitářů třetích stran může být dostupná online na oficiálních webových stránkách projektů nebo v dokumentaci. Vyhledejte tyto konfigurace a manuálně je přidejte do souborů v /etc/yum.repos.d.

Závěrečné kroky

  1. Čištění yum cache: Po obnovení konfiguračních souborů je důležité vyčistit cache yum, aby se předešlo konfliktům. To lze provést příkazem:
    sudo yum clean all
    ​
  2. Ověření konfigurace: Nakonec ověřte správnost konfigurace a dostupnost repozitářů pomocí příkazu:
    sudo yum repolist
    ​

Tento příkaz zobrazí seznam všech nakonfigurovaných repozitářů a pomůže ověřit, že obnova byla úspěšná.

 

Obnovení smazaných konfiguračních souborů yum z /etc/yum.repos.d na CentOS 7 vyžaduje pečlivé kroky, včetně manuálního vytvoření nebo obnovy souborů a následného ověření. Tento proces je klíčový pro zajištění, že systém bude moci opět správně spravovat software. Při dodržení uvedených kroků a pečlivé manipulaci s konfiguračními soubory může být systém rychle vrácen do plně funkčního stavu.