Košík je prázdný

Pomalé přihlašování přes SSH na serverech s CentOS 7 může být způsobeno řadou faktorů, včetně problémů s DNS rozlišením, konfigurací SSH, systémovými zdroji nebo síťovou latencí. Tento článek poskytuje konkrétní postupy, jak identifikovat a vyřešit běžné příčiny pomalého přihlašování SSH.

1. Diagnostika problémů

a. Záznamy systémových logů

Začněte prohlížením systémových logů na serveru. Logy SSH najdete v /var/log/secure. Hledejte varování, chyby nebo jiné podezřelé zprávy, které by mohly souviset s pokusy o přihlášení.

Příkaz:

sudo tail -f /var/log/secure

b. Kontrola rozlišení DNS

Pomalé přihlašování může být způsobeno zpožděním při rozlišení DNS. Zkuste zakázat reverzní DNS vyhledávání v konfiguračním souboru SSH (/etc/ssh/sshd_config) přidáním nebo úpravou řádku UseDNS no a restartujte službu SSH.

Příkaz:

sudo systemctl restart sshd

c. Kontrola konfigurace GSSAPI

Pokud je povolena autentizace GSSAPI, může to způsobit zpoždění. Vypněte ji úpravou /etc/ssh/sshd_config, kde nastavíte GSSAPIAuthentication no.

2. Optimalizace konfigurace SSH

a. Konfigurace KeepAlive

Nastavení ClientAliveInterval a ClientAliveCountMax v /etc/ssh/sshd_config může pomoci udržet aktivní spojení a zrychlit přihlašování. ClientAliveInterval nastavuje, jak často se posílají keepalive zprávy, a ClientAliveCountMax určuje, kolikrát je možné tyto zprávy poslat bez odpovědi.

b. Předávání agenta

Pokud používáte agenta SSH a nepotřebujete ho pro vzdálené spojení, vypněte předávání agenta v konfiguračním souboru klienta (/etc/ssh/ssh_config nebo ~/.ssh/config) pomocí ForwardAgent no.

3. Kontrola systémových zdrojů

Nedostatek systémových zdrojů, jako je CPU nebo paměť, může zpomalit přihlašování. Použijte nástroje jako top, htop nebo free -m k monitorování využití zdrojů a identifikaci potenciálních problémů.

4. Síťová latence

Síťová latence může mít také významný dopad na rychlost přihlašování. Použijte nástroje jako ping nebo traceroute k analýze latence a trasování paketů mezi klientem a serverem.

5. Zabezpečení a aktualizace

Ujistěte se, že váš systém a SSH balíček jsou aktualizovány na nejnovější verze. Starší verze mohou obsahovat chyby nebo bezpečnostní problémy, které zpomalují přihlašování.

 

Identifikace a řešení problémů s pomalým přihlašováním přes SSH na CentOS 7 vyžaduje systematický přístup k diagnostice a konfiguraci. Následováním výše uvedených kroků můžete výrazně zlepšit dobu přihlašování a celkovou odezvu systému.