Košík je prázdný

Bezpečnost systému je klíčovou prioritou pro každého správce serveru. V tomto článku se zaměříme na nástroj Lynis, který slouží pro provádění bezpečnostních auditů operačního systému CentOS 7. Lynis je open source nástroj, který provádí rozsáhlé bezpečnostní skeny serverů, aby identifikoval možná bezpečnostní rizika a poskytl doporučení pro jejich odstranění. Náš průvodce vás provede kroky instalace Lynisu, konfigurace, spuštění auditů a interpretace výsledků, což pomůže zvýšit celkovou bezpečnost vašeho systému.

Instalace Lynisu

  1. Aktualizace systému: Před instalací jakéhokoliv nového softwaru je dobré zajistit, že váš systém je aktuální. Provedete to pomocí příkazů:

    sudo yum update
    
  2. Instalace Lynisu: Lynis není ve výchozích repozitářích CentOS 7, ale můžete jej snadno stáhnout přímo z oficiálních stránek projektu. K instalaci použijte wget:

    cd /tmp
    wget https://downloads.cisofy.com/lynis/lynis-3.0.0.tar.gz
    tar xvfz lynis-3.0.0.tar.gz
    mv lynis /usr/local/
    cd /usr/local/lynis
    

 

Konfigurace Lynisu

Před prvním spuštěním je vhodné Lynis nakonfigurovat. Většinou funguje Lynis "out of the box" bez potřeby rozsáhlé konfigurace, ale můžete si přizpůsobit některé aspekty, jako jsou testy, které se mají spustit, nebo jaké logovací informace se mají zaznamenat.

  • Konfigurační soubory se nachází v /usr/local/lynis/etc/lynis. Hlavní konfigurační soubor je lynis-default.cfg.

Spuštění Lynisu

  1. Základní audit: Pro spuštění základního auditu vašeho systému použijte příkaz:

    cd /usr/local/lynis
    sudo ./lynis audit system
    
  2. Audit konkrétních oblastí: Můžete také spustit audit pro konkrétní oblasti, například pro síťovou bezpečnost nebo pro konkrétní služby. To můžete udělat pomocí:

    sudo ./lynis audit --tests-from-group malware,networking,storage,filesystems
    

Interpretace výsledků

Po dokončení auditu Lynis poskytne souhrnnou zprávu, která obsahuje informace o nalezených varováních, nalezených chybách, a také doporučení pro zlepšení bezpečnosti systému. Zpráva je rozdělena do několika sekcí, včetně:

  • Hardening index: Ukazuje, jak dobře je systém zabezpečen na škále od 1 do 100.
  • Nalezená rizika a varování: Konkrétní informace o potenciálních bezpečnostních hrozbách a jak je řešit.
  • Doporučení: Přehled kroků, které můžete podniknout k zabezpečení vašeho systému.

Pravidelné provádění auditů

Bezpečnostní audit by neměl být jednorázový úkon. Je důležité provádět pravidelné audity, abyste zajistili, že váš systém zůstane bezpečný před nově objevenými hrozbami a zranitelnostmi. Můžete naplánovat spuštění Lynisu pomocí cron jobu, který automaticky spustí audit v pravidelných intervalech.

 

Lynis je mocný nástroj pro zlepšení bezpečnosti systému CentOS 7 prostřednictvím pravidelných auditů. Jeho použitím můžete identifikovat a řešit potenciální bezpečnostní problémy dříve, než mohou způsobit vážné škody. Pravidelným auditováním a implementací doporučení Lynisu zajistíte, že váš systém bude co nejbezpečnější.