Košík je prázdný

Wordpress je nejpoužívanější systém pro správu obsahu (CMS) na světě, což dělá vývoj pluginů pro tento systém velmi atraktivním pro vývojáře. Pluginy umožňují rozšíření funkcionalit vašich webových stránek nebo blogů bez nutnosti zasahovat do kódu samotného WordPressu. V tomto článku se naučíte, jak krok za krokem vytvořit základní WordPress plugin.

Začínáme

Předpoklady: Než začneme, ujistěte se, že máte nainstalovaný a funkční WordPress a máte přístup k FTP nebo souborovému systému vašeho hostingu, abyste mohli nahrávat soubory.

1. Vytvoření složky pluginu Prvním krokem je vytvoření nové složky pro váš plugin v adresáři wp-content/plugins vaší WordPress instalace. Jméno složky by mělo odpovídat názvu vašeho pluginu. Pro tento návod použijeme název muj-prvni-plugin.

2. Vytvoření hlavního souboru pluginu Vytvořte PHP soubor se stejným názvem jako vaše složka, tedy muj-prvni-plugin.php, a umístěte jej do složky vašeho pluginu. Tento soubor bude sloužit jako hlavní soubor vašeho pluginu.

3. Základní struktura pluginu Otevřete hlavní soubor vašeho pluginu v textovém editoru a vložte následující základní kód:

<?php
/*
Plugin Name: Můj první plugin
Plugin URI: http://vasweb.cz/muj-prvni-plugin
Description: Toto je můj první WordPress plugin.
Version: 1.0
Author: Vaše Jméno
Author URI: http://vasweb.cz
License: GPL2
*/

Tento hlavičkový blok informuje WordPress o základních informacích vašeho pluginu. Můžete jej upravit podle vašich potřeb.

4. Přidání funkčnosti Nyní, když máte základní strukturu, můžete začít přidávat funkčnost do vašeho pluginu. Pro demonstraci vytvoříme jednoduchou funkci, která přidá text na konec každého příspěvku.

Přidejte následující kód do vašeho hlavního souboru pluginu:

function muj_prvni_plugin_pridej_text($content) {
  return $content . '<p>Toto je můj první plugin!</p>';
}
add_filter('the_content', 'muj_prvni_plugin_pridej_text');

Tento kód používá WordPress hook the_content k přidání textu na konec obsahu příspěvku.

5. Aktivace pluginu Po nahrání souboru vašeho pluginu na server se přihlaste do administrace WordPressu, přejděte do sekce Pluginy a aktivujte svůj nově vytvořený plugin.

Gratulujeme, právě jste vytvořili a aktivováli svůj první WordPress plugin! Nyní můžete experimentovat s dalšími funkcemi a filtry WordPressu, abyste rozšířili funkcionalitu vašeho pluginu. Vývoj pluginů pro WordPress je skvělý způsob, jak se naučit více o tomto CMS a přispět k jeho ekosystému.