Košík je prázdný

Wordpress je jeden z nejpopulárnějších systémů pro správu obsahu (CMS) na světě. Díky své flexibilitě a uživatelsky přívětivému rozhraní si získal srdce mnoha webmasterů, blogerů a digitálních marketérů. Tento článek se zaměřuje na základy práce s administrátorským rozhraním WordPress, které je klíčové pro efektivní správu a údržbu jakéhokoli webu postaveného na této platformě.

Přihlášení do administrátorského rozhraní

Pro přístup do administrátorského rozhraní WordPress je nutné zadat URL adresu vašeho webu následovanou /wp-admin. Po zadání této adresy do prohlížeče budete vyzváni k zadání uživatelského jména a hesla. Po úspěšném přihlášení se dostanete na hlavní stránku administrátorského rozhraní, známého také jako Dashboard.

Dashboard (Přehled)

Dashboard slouží jako ústřední místo pro správu vašeho webu. Zobrazuje přehled aktivity na webu, včetně nedávných příspěvků, komentářů a návštěvnosti. Můžete zde také rychle přistupovat k aktualizacím WordPressu, pluginů a témat.

Příspěvky versus Stránky

WordPress rozlišuje mezi příspěvky (Posts) a stránkami (Pages). Příspěvky jsou primárně určeny pro blogový obsah a jsou řazeny chronologicky, zatímco stránky jsou statické a nejsou vázány na čas. Správa příspěvků a stránek se provádí přes menu na levé straně administrátorského rozhraní.

Vytváření a editace příspěvků

Pro vytvoření nového příspěvku zvolte v levém menu Příspěvky > Přidat nový. Otevře se editor, kde můžete zadat nadpis, obsah příspěvku, přiřadit kategorie a štítky. WordPress nabízí dva typy editorů: klasický a blokový (Gutenberg). Blokový editor umožňuje přidávat a upravovat obsah pomocí různých bloků, jako jsou odstavce, obrázky, videa a další.

Správa médií

V sekci Média můžete spravovat soubory, které jste nahráli na svůj web, včetně obrázků, videí a dokumentů. Zde můžete soubory přidávat, upravovat a mazat.

Vzhled a přizpůsobení

Sekce Vzhled umožňuje změnit téma vašeho webu, konfigurovat widgety, vytvářet a upravovat menu a přizpůsobit statické prvky webu, jako jsou záhlaví, pozadí a další. WordPress má obrovskou knihovnu volně dostupných témat, která umožňuje rychlou a snadnou změnu designu webu.

Pluginy

Pluginy přidávají na váš web nové funkce nebo rozšiřují stávající. V sekci Pluginy > Přidat nový můžete procházet, instalovat a aktivovat pluginy. Je důležité pravidelně aktualizovat pluginy, aby byl váš web zabezpečený a fungoval správně.

Uživatelé

V sekci Uživatelé můžete spravovat účty lidí, kteří mají přístup k vašemu webu. Můžete zde přidávat nové uživatele, upravovat jejich role a oprávnění nebo mazat stávající uživatelské účty.

Zvládnutí základů WordPress administrátorského rozhraní je klíčové pro úspěšnou správu webu. I když se na první pohled může zdát rozhraní složité, s trochou praxe a experimentování se rychle stanete efektivním správcem vašeho WordPress webu.