Košík je prázdný

PrestaShop je oblíbená a výkonná open-source e-commerce platforma, která umožňuje uživatelům rychle a efektivně vytvářet a spravovat online obchody. S rozsáhlou škálou funkcí, modulů a šablon může PrestaShop poskytnout podnikům vše potřebné pro úspěšný online prodej. V tomto článku probereme krok za krokem, jak PrestaShop nainstalovat.

Předpoklady Před zahájením instalace PrestaShopu je důležité se ujistit, že váš hostingový účet splňuje následující požadavky:

  • PHP 7.1 nebo novější
  • MySQL 5.6 nebo vyšší / MariaDB 10.0 nebo vyšší
  • Apache web server 2.2 nebo novější / Nginx web server
  • Minimálně 128MB paměti PHP, i když se doporučuje 256MB nebo více

Krok 1: Stažení PrestaShopu Prvním krokem je stažení nejnovější verze PrestaShopu z oficiálního webu PrestaShop.com. Vyberte "Stáhnout" a soubor uložte na svůj počítač.

Krok 2: Nahrání souborů na server Použijte FTP klienta (např. FileZilla) pro nahrání stažených souborů PrestaShopu na váš web hosting. Soubory by měly být umístěny v kořenovém adresáři domény, pokud chcete, aby byl obchod přístupný přímo přes hlavní URL, nebo v podadresáři, pokud chcete obchod instalovat do konkrétní části vašeho webu.

Krok 3: Vytvoření databáze Přihlaste se do ovládacího panelu webhostingu (např. cPanel) a použijte nástroj pro správu databází (obvykle phpMyAdmin) k vytvoření nové databáze. Během tohoto procesu zaznamenejte název databáze, uživatelské jméno a heslo, protože tyto informace budete potřebovat při instalaci PrestaShopu.

Krok 4: Instalace Otevřete webový prohlížeč a zadejte URL vašeho webu (nebo adresář, kde jste nahráli PrestaShop). Měl by se automaticky spustit instalační průvodce PrestaShopu. Postupujte podle pokynů na obrazovce:

  1. Vyberte jazyk a klikněte na "Další".
  2. Přijměte licenční smlouvu.
  3. Vyplňte informace o databázi (název databáze, uživatelské jméno, heslo).
  4. Nastavte informace o vašem obchodu a administrativní údaje.

Krok 5: Dokončení instalace Po dokončení konfigurace klikněte na tlačítko "Instalovat". Instalace by měla proběhnout automaticky. Po dokončení budete přesměrováni na administrativní rozhraní PrestaShopu, kde můžete začít s konfigurací vašeho obchodu.

Instalace PrestaShopu je poměrně přímý proces, který vyžaduje základní znalosti práce s webovým hostingem a správou databází. Po úspěšné instalaci můžete začít přidávat produkty, konfigurovat platby a dopravu, a přizpůsobovat vzhled vašeho obchodu pomocí šablon a modulů. S PrestaShopem můžete efektivně spravovat svůj online obchod a poskytovat zákazníkům příjemný nákupní zážitek.