Košík je prázdný

V digitálním věku, kdy je přítomnost na internetu zásadní pro většinu podniků, blogů a osobních projektů, se správa doménových jmen stává klíčovou složkou online identity. Co se ale stane, když doména vyprší? Je možné ji obnovit, nebo je ztracena navždy? V tomto článku se podíváme na proces expirace domény a možnosti její obnovy.

Expirace domény a její cyklus

Prvním krokem k pochopení možnosti obnovy domény je vysvětlení, co expirace domény znamená a jakým procesem doména prochází po vypršení platnosti. Když registrátor domény (jako jsou GoDaddy, Namecheap, atd.) nabízí doménu k registraci, je to vždy na omezenou dobu – obvykle na rok nebo více, v závislosti na preferencích majitele domény.

Po uplynutí této doby majitel domény má obvykle krátké období, během kterého může doménu obnovit za standardní cenu. Toto období se nazývá období milosti a jeho délka se může lišit v závislosti na registrátorovi a TLD (top-level domain, tedy domény nejvyššího řádu, jako jsou .com, .net, .org, atd.). Období milosti trvá typicky od 0 do 45 dní.

Období milosti a vykoupení

Pokud majitel domény neobnoví doménu během období milosti, doména vstupuje do období vykoupení. Toto období trvá obvykle 30 dní a během něho je možné doménu stále obnovit, ale za vyšší poplatek. Tento vyšší poplatek je odrazem dodatečných nákladů, které registrátor musí zaplatit, aby doménu "vykoupil" zpět předtím, než bude oficiálně uvolněna a dostupná veřejnosti.

Uvolnění a registrace jiným uživatelem

Pokud doména není obnovena ani během období vykoupení, je nakonec uvolněna a stává se dostupnou pro registraci komukoli jinému. Od tohoto okamžiku již původní majitel nemá žádné privilegované právo na obnovu domény.

Strategie pro obnovu

Abyste se vyhnuli ztrátě domény, je důležité nastavit si upozornění na její expiraci a v ideálním případě povolit automatickou obnovu, pokud je to možné. Většina registrátorů tuto službu nabízí. Pokud už k expiraci došlo, nejdříve kontaktujte svého registrátora a zjistěte, ve které fázi expiračního procesu se vaše doména nachází, a jaké jsou vaše možnosti pro její obnovu.

 

Ztráta domény může mít vážné následky pro vaši online přítomnost nebo podnikání. Zatímco existují mechanismy pro její obnovu i po expiraci, je daleko lepší se vyhnout expiraci úplně. Včasná obnova, nejlépe prostřednictvím automatické obnovy, je nejlepším způsobem, jak zajistit, že o svou doménu nepřijdete.