Košík je prázdný

V současné digitální éře se domény stávají stále cennějšími aktivy, ať už pro osobní, tak pro profesionální využití. Expirované domény, domény, které jejich majitelé neobnovili, mohou být skvělou příležitostí pro ty, kdo chtějí získat již zavedené Webové stránky s historií a možná i s předchozí návštěvností. V tomto článku probereme, jak koupit expirovanou doménu krok za krokem.

Úvod do expirovaných domén

Než se pustíme do podrobností, je důležité rozumět, co expirované domény jsou a proč by mohly být atraktivní. Expirované domény jsou ty, které byly registrátorem uvolněny, protože nebyly včas obnoveny jejich majitelem. Takové domény často stále uchovávají hodnotu v podobě SEO historie, backlinků a značkového jména.

1. Výzkum a nalezení expirované domény

Prvním krokem je najít expirovanou doménu, která odpovídá vašim potřebám. Existuje několik nástrojů a služeb, jako jsou ExpiredDomains.net nebo DomCop, které můžete využít pro vyhledávání domén podle klíčových slov, doménové historie, PageRanku a dalších faktorů.

2. Kontrola historie a hodnoty domény

Po nalezení potenciálně zajímavé domény je důležité provést důkladnou kontrolu. Zjistěte, jaká byla její předchozí použití, zkontrolujte historii backlinků a ověřte, zda doména nebyla používána pro spam nebo nelegální aktivity. Nástroje jako Wayback Machine a Ahrefs mohou být v tomto procesu velmi užitečné.

3. Účast na aukci nebo přímý nákup

Expirované domény jsou často prodávány na aukcích nebo přes specializované služby. Populární platformy zahrnují GoDaddy Auctions, NameJet a Sedo. Registrace na těchto platformách je obvykle zdarma, ale mějte na paměti, že budete muset zaplatit aukční cenu, pokud vyhrajete.

4. Převod a Registrace domény

Po úspěšném získání domény je potřeba ji převést na váš účet u preferovaného registrátora. Proces se liší v závislosti na platformě, kde doménu získáte, ale obvykle zahrnuje zadání transferového kódu a potvrzení převodu. Po dokončení tohoto procesu je důležité doménu ihned obnovit, aby nedošlo k její další expiraci.

5. Zabezpečení a optimalizace nově získané domény

Jakmile máte doménu pod kontrolou, je důležité provést základní bezpečnostní opatření, jako je aktualizace DNS nastavení, nastavení e-mailových forwardů a zabezpečení domény pomocí SSL certifikátu. Následně se můžete pustit do vytváření nebo optimalizace webového obsahu.

 

Koupě expirované domény může být skvělým způsobem, jak získat cenné webové aktivo s historií. Klíčem k úspěchu je důkladný výzkum, opatrnost a rychlé jednání, když najdete správnou doménu. S pravými nástroji a informacemi můžete získat přístup k široké škále možností a potenciálně zvýšit svou online přítomnost.