Košík je prázdný

Ethernet je technologie používaná pro sítě LAN (Local Area Network), která umožňuje zařízením komunikovat mezi sebou prostřednictvím sériové datové výměny. Tato technologie byla poprvé představena v roce 1973 výzkumníky z Xerox PARC a od té doby prošla mnoha vývojovými změnami a vylepšeními. Ethernet je dnes standardem pro připojení v podnikových sítích, datových centrech i v domácnostech.

Základní principy a fungování Ethernetu

Ethernetový rámec je základní jednotkou dat v Ethernetové síti. Skládá se z několika částí: předního oddělovače, adresy odesílatele a příjemce, typu dat, samotných dat a kontrolní sekvence pro detekci chyb. Velikost rámců se může pohybovat typicky mezi 64 a 1518 bajty.

CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection) je metoda používaná v Ethernetových sítích pro kontrolu přístupu k médiu. Tato metoda umožňuje zařízením "poslouchat" médium před tím, než do něj začnou vysílat data. Pokud dvě zařízení začnou vysílat současně, dojde ke kolizi, kterou CSMA/CD detekuje a obě zařízení pak musí přenos dat opakovat.

Typy Ethernetových kabelů a hardwaru

Kabely: Ethernet může používat různé typy kabelů, včetně koaxiálních, twisted-pair (UTP, STP) a optických vláken. Nejčastěji používané jsou UTP kabely kategorie 5e nebo 6, které podporují rychlosti od 100 Mbps do 1 Gbps.

Svítící a neřízené switche: Switche jsou zařízení, která směřují Ethernetové rámy mezi zařízeními ve stejné síti na základě MAC adres. Řízené switche nabízejí pokročilé funkce, jako je VLAN, QoS a další.

Vývoj a standardizace

Ethernet se neustále vyvíjí a standardizuje organizací IEEE 802.3. Mezi nejnovější standardy patří 10 Gbps, 40 Gbps a dokonce 100 Gbps připojení, které jsou obzvláště důležité pro použití v datových centrech a vysokovýkonných výpočetních prostředích.

Aplikace Ethernetu v praxi

Ethernet nachází uplatnění v mnoha oblastech, od kancelářských prostředí přes průmyslové aplikace po domácí použití. Díky jeho univerzálnosti a rozšířené podpoře je často využíván jako základ pro vytváření sítí IoT (Internet of Things), kde propojuje různé typy zařízení od chytrých termostatů po bezpečnostní kamery.

 

Ethernet zůstává klíčovým stavebním prvkem v architektuře moderních sítí díky své spolehlivosti, škálovatelnosti a neustálému vývoji. Jeho flexibilita a kompatibilita s různými typy hardwaru a software z něj činí první volbu pro budování robustních a výkonných sítí.