Košík je prázdný

Wordpress je jedním z nejpopulárnějších systémů pro správu obsahu, ale jako každá sofistikovaná platforma může občas přinášet určité problémy nebo chyby. V tomto článku se podíváme na několik běžných chyb, které uživatelé WordPressu mohou potkat, a nabídneme řešení, jak tyto problémy vyřešit.

Bílá obrazovka smrti

Bílá obrazovka smrti (White Screen of Death - WSOD) je jednou z nejfrustrujících chyb, kdy se na obrazovce zobrazuje pouze bílý prázdný prostor bez jakýchkoli informací o chybě. Tento problém může být způsoben pluginem nebo tématem, které jsou nekompatibilní s vaší verzí WordPressu, nebo chybou v PHP kódu.

Řešení:

  • Deaktivace pluginů: Přes FTP nebo správce souborů na hostingu přejmenujte složku plugins ve wp-content, což všechny pluginy deaktivuje. Pokud se web obnoví, postupně aktivujte pluginy, abyste zjistili, který způsobuje problém.
  • Přepnutí tématu: Pokud deaktivace pluginů nepomůže, zkuste přes FTP změnit název složky vašeho aktuálního tématu. WordPress se pak vrátí k výchozímu tématu.

Chyba při navazování databázového spojení

Tato chyba nastává, když WordPress nemůže navázat spojení s databází. Může to být způsobeno špatnými přihlašovacími údaji k databázi, problémem s databázovým serverem nebo poškozenou databází.

Řešení:

  • Kontrola wp-config.php: Zkontrolujte, zda jsou přihlašovací údaje k databázi (DB_NAME, DB_USER, DB_PASSWORD, DB_HOST) správné.
  • Kontaktování poskytovatele hostingu: Pokud jsou údaje správné, problém může být na straně serveru. Kontaktujte svého poskytovatele hostingu.

Chyby 404 na stránkách nebo příspěvcích

Pokud při přechodu na stránky nebo příspěvky dostáváte chybu 404, pravděpodobně došlo k problému s nastavením trvalých odkazů (permalink).

Řešení:

  • Obnovení trvalých odkazů: V administraci WordPressu přejděte na Nastavení > Trvalé odkazy a jednoduše uložte nastavení znovu bez jakékoliv změny. To obnoví pravidla pro trvalé odkazy.

Maximální limit pro upload překročen

Tato chyba nastává, když se pokoušíte nahrát soubor, který překračuje maximální povolenou velikost pro upload.

Řešení:

  • Úprava souboru .htaccess: Přidejte následující kód do souboru .htaccess ve kořenovém adresáři vašeho webu:
    php_value upload_max_filesize 64M
    php_value post_max_size 64M
    php_value max_execution_time 300
    php_value max_input_time 300
    ​
  • Kontaktování poskytovatele hostingu: Pokud úprava .htaccess nepomůže, požádejte vašeho hostitele o zvýšení limitů.

Ačkoliv může být setkání s chybami ve WordPressu zneklidňující, většina z nich má jednoduché řešení. Klíčem je zachovat klid a systematicky procházet možnými řešeními. V případě, že se problémy opakují nebo nejste schopni je sami vyřešit, neváhejte kontaktovat odborníka na WordPress nebo svého poskytovatele hostingu.